Tuesday, December 7, 2010

Hijrah~

Sebelum peperiksaan


Masa nih semua orang sibuk menyediakan nota.mula la bongkar kotak buku dan loker cari nota2 yang terselit dicelah2 buku.yang lucunya,nota sebelum2 nih punya la lawa,tulisan warna-warni tapi bila nak exam,buat nota sendiri je paham.hehe.buat list jadual belajar.bedah siasat body buku-buku,dari kulit ke kulit.wah,mse tu yang tak paham jadi paham.sanggup bersengkang mata…..demi apa?

Keadaan bilik?ala,dah tak ambil tahu.dulu rajin kemas tiap hujung minggu tapi bila dah nak exam sampah tepi meja pun tak nampak.tak nampak ke buat2 tak nampak?urmm,entah la..

Bila nak exam rasa macam jadi orang lain.dulu punya la susah nak bangun awal,lepas solat subuh je mesti tidur balik.. tapi bila nak exam nak lelapkan mata pun susah.. tak payah pakai alarm pun..wah,magic!sebab apa?

Minggu peperiksaan

Belek2 slip exam.bila tengok nombor meja,wah! 700+…betapa ramai calon peperiksaan sampai tercampak ke hujung2 sudut dewan..mula la terbayang2 suasana dewan peperiksaan..eh,bukan dewan peperiksaan..usim mana la ada dewan peperiksaan..menumpang je! masa tu tak pikir orang lain dah.tapi sempat la juga usya orang kiri dan kanan sebelum boleh menjawab soalan exam..bukan apa,dah busan asyik dengar arahan yang sama daripada ketua pengawas...tapi ada ikut ker?kalau dah tahu pun dengar ajelah.hormat orang sedang bercakap kat depan..sendiri pikirlah..

Tengok semua orang cool je,kita pun cool la..hehe..lepas hati dapat makan ketenangan(doa) mula perah jus ilmu atas kertas jawapan.tangan menulis otak memikir.

Biasanya paper mula petang so pagi tu ada masa lagi nak selak2 buku.time2 macam nih tak boleh dah baca sorang2,berdebar..! buka buku tapi tak tahu nak baca yang mana dulu especially untuk paper ict..baca tak paham2..tak boleh jadi nih..! teringat pula buku ict ratna yang penuh dengan tulisan tangan dia kiri kanan atas bawah buku then terus mesej ratna.nak datang bilik,boleh? Bila dia kata boleh je,terus mendaki tingkat 5 blok F.Ya Allah,ramainye orang study kat bilik ratna.nak buat macam mana.kene study juga.nasib baik,ratna kata ok jew.dia pun mula la jadi guru yang ke 2,perghhh macam dalam gelangang debat.tapi best arh! boleh focus dan biar dia aje yang terangkan..sebab tahu dia susah nak berhenti kalau tengah bercakap..satu je yang tak boleh elak,dia terang dalam loghat sabah..alamak! rasanya dia tak perasan tapi tak pelah,still lagi paham apa yang dia cakap.

Selepas peperiksaan

Masa nih la yang ditunggu2…baru perasan yang bilik kurang kemas..ish3..kemas sikit2 lepas tu pergi buang masa tengok movie dengan kawan2..macam2 cerita tapi sempat juga bergayut(borak2) lama2 dengan sahabat baik padahal kami duduk satu blok jew..hihihi..

...........................

Semester nih rasa macam seronok.bukan nak kata semester lepas2 tak best,best juga tapi setiap semester kita kena la ada perubahan yang baik..tapi perasan tak,bila kita nak sesuatu daripada Tuhan baru kita berbuat amalan tambahan,bila dah dapat kita lupa..malu yer..

Semester kali nih ada semangat sikit..dan dari situ juga tahu la siapa sahabat dan siapa kawan hanya tika senang. Orang di sini memang tak boleh study dalam bilik sendiri kalau tak tidur aje.sorry ye to my roommate kalau selalu tak de dalam bilik.huhu..terima kasih to syidah,ratna and housemates sebab sudi terima kehadiran orang di sini…marilah sama2 kita berhijrah ke arah kebaikan…salam maal hijrah=)

Thursday, November 4, 2010

kalau berpacaran

Salam 1 Malaysia!
kali nih tak de benda nak tulis panjang2 tapi nak share 1 lagu..1st time dengar lagu nih dah berminat dengan lirik dia..mendalam maksudnya...

-->
Kalau berpacaran memang banyak pantang larang
Menjaga susila ibu bapa adik abang
Apabila berdua carilah tempat yang terang
Agar tidak pula mencoba aksi terlarang
Chorus
Boleh pandang-pandang jangan pegang-pegang
Duduk renggang-renggang bertambah sayang
Biar malu-malu biar segan-segan
Kerna malu itu perisai orang beriman
Kalau berpacaran jangan tunggu lama-lama
Kalau dah berkenan jumpalah ayah dan mama
Hantarkan rombongan meminang dengan segera
Kalau terlambat kekasihmu disambar buaya

Ulang Chorus
Yeah kita sambung cerita
Kalau kamu berdua aku yang ketiga
Aku penambah perasa
Akulah pendarab nafsu serakah
Hai teruna bikin perangai selamba
Hati si dara kata tak apa
Berani buat terima padah
Kalau tak sedia ucap syahadah
Ulang Chorus
Boleh pandang-pandang (boleh pandang-pandang)
Jangan pegang-pegang (boleh pegang-pegang)
Duduk renggang-renggang (duduk rapat-rapat)
Bertambah sayang (nanti confirm dapat)
Biar malu-malu (jangan malu-malu)
Biar segan-segan (jangan segan-segan)
Kerna malu itu perisai orang beriman (hahahaha)
-->
1 lirik lagu.com-
-->Suhaimi Mior Hassan, Ana Raffali & Altimet
senang cerita tak perlu couple2 nih,kawin terus! =P

Sunday, October 10, 2010

Kucupanku yang paling berharga

-->
Kucupan atau erti kata lain ciuman. ‘Best’ nikmatnya mencium dan dicium. Ada siapa-siapa yang pernah rasa nikmat cium orang lain dan kena dicium oleh orang lain??? Ish…Rugi kepada siapa-siapa yang tak pernah rasa nikmat cium nih…Rugi sangatlah! Seronok!Rasanya semua orang setuju apa yang saya katakan kecuali orang yang memang  ‘allergic’ apabila mencium dan dicium. Dengar pun cukup meloyakan tekak..uwekkk…  Ish,korang mesti pelik bila saya kata pasal ini…Nurul  Ashiqin nih kenapa,perlu ke cerita pasal ini? Dia nih ok ke tak? Dah tak ada benda lain nak tulis ker? Dia nih tahu tak orang akan baca benda nih?  Eleh……..sebab saya tahulah saya tulis dalam blog..saya nak share kat satu dunia..suka hati saya lah nak tulis apa…betul tak???

Ciuman daripada kaum hawa untuk kaum adam lain nikmatnya daripada ciuman kaum hawa untuk kaum hawa..Dan ciuman daripada kaum adam kepada kaum hawa lain nikmatnya daripada cium kaum adam kepada kaum adam. Tak salah kalau nak bercium nih… Eh,sudah pernah cuba ker? Ah sudah,rasa makin tak waras pula si Nurul Ashiqin nih…tak boleh la,haram! La,siapa pula suruh cium orang yang bukan muhrim dengan kita. Saya ada kata suruh ke tadi??? Ada tak? Ada tak? Tiada kan? Jangan pikir lain atau lebih-lebih…Kalau korang terpikir benda lain,jangan salahkan saya tau.

Sebenarnya cam nih,saya ada cerita benar yang saya nak cerita kepada para pembaca blog saya nih.Sebelum tu,saya nak ucapkan terima kasih kerana sudi membaca apa yang ada di dalam blog saya=)

Ok,kita teruskan dengan cerita saya…..Di hujung-hujung minggu nih rasa ‘boring’ kalau duduk kolej je an..Sudah la dua minggu asyik dipadatkan dengan macam-macam test,midterm,seminar itu ini,program sana sini dan macam-macam lagilah..kebetulan hari ahad je yang free..saya pun ambil kesempatan keluar dari kolej..Selepas keluar berjalan bersama-sama,dia hantar la saya balik ke kolej semula..eh,keluar dating ker? Haa,dengan siapa?? Urmmm,mesti la dengan orang tersayang saya…Dah lama sangat tak jumpa,rasa rindu sangat-sangat…Biasalah,dah sayang an…Tak jumpa sebulan je pun dah terasa rindu..
Sepanjang kami jalan sama-sama,saya tengok di macam dulu juga..Tak ceria..Saya pikir,saya nih mengada-ngada sangat dengan dia ker..Yelah, dah la suruh dia datang jumpa saya kat sini lepas tu suruh bawa saya keluar jalan-jalan pula..Tapi saya tahu dia betul-betul kan sayang saya sebab tu dia datang juga…Kalau tak sayang,mesti dia tak nak datang an?…Siapa yang sanggup ulang-alik dari Melaka ke Nilai,meletihkan badan je..Esok nak kerja pula tu…Kesian…Tapi rasa rindu saya lebih mengatasi rasa kesian saya kat dia…hehe.. ‘Selfish’…!!!!

Eh,jauh pula menyimpang..saya kata dah tadi .. ‘Selepas keluar berjalan bersama-sama,dia hantar la saya balik ke kolej semula’ tiba-tiba cerita masa jalan-jalan pula…Okeh2,sambung…Bila dah sampai kolej, saya pun salam dia macam biasa..Saya salam sebab dia hulur duit,katanya buat belanja..Rezeki jangan ditolak..hehe..Selepas itu dia terus masuk dalam kereta..Saya rasa tak puas hati sebab rasa macam salam aje tak cukup..Apa lagi,saya terus pergi ketuk cermin kereta dia suruh dia turunkan cermin tapi dia tak pandang..Saya pun buka la pintu kereta tu dan terus salam tangan dia sekali  lagi..Eh,ada lagi..Saya bagi satu ciuman saya yang paling berharga kat pipi dia..Dia agak terkejut dengan tindakan saya itu sebab saya bukan jenis suka cium orang lain kecuali ummi saya tapi saya tahu dalam hati dia suka…Saya nampak dia macam malu-malu sebab saya tak pernah pergi kat dia dan cium dia macam tu…Dia suka tapi saya sedih sebab saya menyesal dan tak buat dari dulu..Dulu saya tak buat sebab dia seorang yang pemalu tambahan lagi saya sudah dewasa..

Ayah,terasa sangat pipi ayah yang makin lembik dan kusam apabila nurul cium pipi ayah…Ayah semakin tua,nampak garis-garis kedut di pipi ayah..Walaupun macam tu,nurul tetap sudi mencium pipi ayah yang berkedut tu..Nurul sayang sangat kat ayah..Sayang ayah selamanya…Sampai bila-bila…..

Wednesday, September 8, 2010

Salam Lebaran

Sedar tak sedar,ramadhan hampir meninggalkan kita manakala syawal datang menjelma..semoga kita sama-sama dapat merasai kenikmatan,penghayatan dibulan ramadhan dan semoga dapat bertemu lagi ditahun akan datang,berdoalah selalu..bergembiralah dihari raya aidilfitri bagi meraikan kejayaan umat Islam yang BERPUASA..

Dikesempatan ini juga saya ingin meminta........

Harap maafkan SAYA(",)

Thursday, August 26, 2010

Aku masih disini…….Bas oh bas…

-->
Saat orang sedang bergembira berbuka puasa bersama keluarga atau rakan-rakan di rumah,
Aku masih di sini…
Hanya berbekalkan gula-gula,
Dan masih berharap pada sesuatu dengan sabar,
Sabar dan sabar dan tetap bersabar,
Tapi pada hakikatnya aku sudah tak sabar,
Baru sekarang aku membenarkan kata-kata juniorku minggu lalu,
“Betul kak,sejak masuk sini,sabar yang dulunya setinggi busut sekarang sudah setinggi gunung”,
Hari ini betul-betul menguji kesabaran setinggi tahap sampai bilaku sendiri tidak boleh tahan,
Masaku terbuang dengan menunggu,
Segalanya tertangguh dan tertinggal,
Tawar hatiku,
Kerana aku masih di sini….
Aku berkata apa yang betul,
Bukan mengeluh tapi ini adalah hakikat,
Yang dikejar tak dapat yang dikendong berciciran.
Kerana aku masih di sini….
Aku tetap setia menunggu tanpa seorang teman,
Menunggu waktu,membilang setiap saat dan jam,
Mengisi dengan luahan perasaan yang terpendam,
Namun sedikit demi sedikit sakit hatiku yang tadi berkurangan,
Selepas tersedar bahawa ini adalah ujian dibulan Ramadhan untukku,
Ya Allah jadikan lah aku seorang yang sabar,
Sesungguhnya sabar itu separuh daripada iman.



Wednesday, August 25, 2010

Lucu.......

-->
Lucunya………….
Orang zaman sekarang…
-->
Pergi masjid bawak RM2 je untuk menderma(itupun dah rasa cukup banyak)…Tapi pergi shopping complex bawak RM200(itupun rasa tak cukup sebab macam2 nak beli)
-->
Orang zaman sekarang……
Rasa macam payah nak baca 20 muka surat Al-Quran(2 muka surat ok lah daripada tak baca)….Tapi rasa seronok sangat untuk menghabiskan 200 muka surat sebuah novel cinta dalam masa satu hari(sambil menghayati lagi isi kandungannya,baca boleh nangis,ketawa sorang2)
-->
Orang zaman sekarang….
Rasa macam lama sangat kalau nak menghabiskan 1 jam dengan mendengar ceramah agama(pergi majlis agama tapi asyik2 mengantuk.last2 balik tak dapat apa2,kenyang tidur jew)……Tapi tak kisah sangat kalau tengok wayang selama 2 jam(khusyuk sampai tak sedar tertinggal waktu solat)
-->
Orang zaman sekarang….
-->
Hormat orang tua,baik,sopan depan mak ayah(pijak semut pun tak mati)…..Tapi belakang mereka mula tunjuk belang(boleh amik alih kerja syaitan tu sure lulus!)
-->
Orang zaman sekarang….
                                                         




  Dulu anak sebagai penyeri hidup bagi setiap pasangan,anak dijaga dengan penuh kasih sayang TAPI zaman sekarang????????
Adakah perkara-perkara tersebut suatu yang lucu bagi kita???jadi kenapa perlu tersenyum sambil baca,adakah anda terasa???kalau tidak,baguslah..tapi kalau betul,pikir2kan lah...berubahlah sebelum terlambat...ini adalah pesanan untuk rakan2 terutama sekali untuk saya sendiri...
silap kata@terkasar bahasa saya minta maaf...maafkan ye=)








Saturday, August 7, 2010

jom kejar kebahagian!


Aishah berkata dengan maksud:
“Rasulullah berpuasa hingga kami menyangka baginda tidak akan berbuka dan baginda berbuka hingga kami menyangka baginda tidak akan berpuasa. Aku sama sekali tidak pernah melihat Rasulullah menyempurnakan puasa sebulan melainkan pada bulan Ramadhan dan aku tidak pernah melihatnya lebih banyak berpuasa melainkan bulan Syabban”-Hadis Riwayat Al-Bukhari.

Sedar tidak sedar,bulan Ramadhan semakin hampir.
Ini juga bermakna kita diwajibkan berpuasa sebagai umat Islam.
Urmm…cuba pikir sejenak,adakah jauh di sudut hati kalian menerima Ramadhan dengan rasa bersyukur atau mengeluh???
Adakah terdetik di hati kita “ala,kejap je nak kena puasa?”…rasa lemah jelah nanti,lapar sebab tak dapat makan,rasa penat dan tak bermaya,kena pergi class siang dan malam lagi…alahai…..bla..bla..bla…
Adakah anda niat berpuasa ini semata-mata untuk jimat???
Kalau ada terdetik di hati kita seperti di atas,cepat-cepatlah kita pulang ke pangkal jalan dan betulkan niat kita.
Sepatutnya,kita fikir macam mana nak kumpul pahala sebanyak yang mungkin di bulan Ramadhan nanti bukannya mengeluh.
·         Teman: Malas betul nak bangun sahur,kalau tak sahur takpa kan?”
·         Sahabat: “Ish,kenapa tak nak rebut pahala?Bersahurkan sunat,dapat pahala.”

Seperti mana yang kita tahu,bulan Ramadhan cuma datang sekali setahun je.jadi kenapa perlu melepaskan peluang keemasan ini?adakah kita tahu,kita akan dapat menyambut Ramdhan pada tahun hadapan?mungkin ini Ramdhan yang terakhir untuk kita atau mungkin tidak.jadi rebutlah selagi ada peluang. Wallahualam.


AHLAN WASAHLAN YA RAMADHAN…

Wednesday, June 30, 2010

Hakikat yang tersembunyi di sebalik takbir

--> -->

Kita sebenarnya..........
Lebih suka sambut 1 Januari daripada 1 Muharram,
Pesta new year la konon,
Setahun sekali katanya.

Kita sebenarnya..........
Lebih suka dengar lagu-lagu yang melalaikan,
Daripada dengar azan berkumandang,
Katanya tak rock lah apa lah,
Macam-macamlah.

Kita sebenarnya..........
Lebih suka pergi jalan-jalan,
Daripada pergi masjid,
Katanya tak bestlah,bosan.

Kita sebenarnya..........
Lebih suka mengata orang,
Daripada memuji orang,
Katanya nak buat apa puji dia,
Nanti kembang bermangkuk-mangkuk.

Kita sebenarnya..........
Lebih suka membaca novel,
Daripada baca Al-Quran,
Katanya,alahh..tak menyentuh perasaan.

Kita sebenarnya..........
Lebih mengenali artis-artis,
Daripada mengenali nama nabi-nabi,
Katanya,dulu cikgu ada ajar tapi dah lupa.

Kita sebenarnya.........
Lebih suka meminta daripada memberi,
Dan apabila ditanya arah tuju kita selepas mati,
Ke syurga jawapannya.
Renung-renungkan dan selamat beramal..(eh2,korang pernah dengar ayat camnie??) =)






Friday, June 18, 2010

Kami Sayang Ayah!!


Ayahandaku❤ !

Hari ini aku coretkan sebuah puisi cantik buatmu wahai sayangku tanda syukur tak terbanding terhadap Ilahi
Kerana kaulah aku lahir di sini..

Ayahandaku ❤!

Usah kau nafikan hak aku sebagai amanah yang mesti kau bela belai dan dijaga.lahirku membuat kau rasa bahagia.mendendangkan iqamah ditelingaku tanda syukur pada Ilahi..

Ayahandaku ❤!

Walaupun terkadang waktu kau sukar menterjemahkan sayang namun reaksi itu sudah aku maklumi berabad lalu andai dalam hati masih tergumpal rasa mesra luahkanlah agar aku tahu sebenarnya kau adalah lelaki terbaik daripada lelaki-lelaki lain!

Ayahandaku ❤!

Engkau adalah legasi seorang khalifah tersohor di muka bumi
Amanah warisan seorang lelaki bernama Adam a.s
Hanya DIA Yang Maha Tahu
Kenapa kelompokmu dipilih memimpin kami!

Ayahandaku❤ !

Mengertilah dikau bahawa sesungguhnya aku amat bangga menjadi anak yang punya binti di hujung nama tanda nama itu amanah penjaga aku menjadi pelengkap di hadapan Ilahi..

Ayahandaku ❤!

Mengertilah bahawa engkaulah lelaki yang sentiasa bertahta di sanubari asbab cinta kasihmu bersama ummi lantas aku pun lahir dewasa di sini kaulah pembimbing awal dan akhir sehingga kekal bersemadi di syurga yang abadi!!

Ayahandaku❤!

Sejak sakitmu bertandang aku hanya mampu melihat tanpa berbuat apa.Bukan aku tidak mahu membantu tapi aku tak sanggup melihat kau menderita kerana hasad dengki manusia.aku hanya mampu berdoa agar kau bersabar menghadapinya dan semoga kau terlepas daripada penderitaan tersebut!

Ayahandaku❤!

Walaupun kau sering bisu seribu bahasa tapi aku dapat rasakan kau sebenarnya ingin ungkapkan kata-kata sayang terhadap kami,anak-anakmu!

Ayahandaku❤!

Ketahuilah ummi dan anak-anakmu ini sangat menyayangimu hingga ke akhir hayat kami.Kau lah guru dan ketua rumah yang terbaik!

Ayahandaku❤!

Andai kata suatu masa nanti aku akan pergi dan dijaga oleh lelaki lain tapi ketahuilah kau tetap lelaki yang aku sanjung.jasamu tidak akan aku lupakan!!!

 ayah dan ummi kami!!!

Terima kasih ayah(Haridan bin Laham) kerana menjaga kami!!!
Daripada kami: Nurul Ashiqin,Nurul Syafiqah,Muhammad Faizzuddin,Muhammad Shahrul Fitri,Nurul Najihah,Muhammad Khairul Izzat,Muhammad Nasrul Afiq.

Friday, June 11, 2010

Sabar itu sifat mulia

-->

Kita selalu suruh kawan-kawan atau siapa-siapa yang menghadapi kesusahan atau orang yang sedang marah supaya bersabar.adakah sifat sabar itu ada pada diri seseorang itu dan paling tepat dalam diri kita?marilah kita check balik diri kita adakah kita seorang penyabar.urmm..sebelum itu,apakah yang dimaksudkan dengan sabar?
"Demi sesungguhnya! Kami akan menguji kamu dengan sedikit perasaan takut (kepada musuh) dan (dengan merasai) kelaparan, dan (dengan berlakunya) kekurangan dari harta benda dan jiwa serta hasil tanaman. Dan berilah khabar gembira kepada orang-orang yang sabar:" (Maksud ayat 155:Al Baqarah)
Saya selalu sabarkan diri saya kalau ada sesuatu yang boleh buat saya marah, mendapat pelbagai musibah seperti mendapat result kurang baik,terjatuh dari tangga.paling saya tak lupa masa saya kecik2 dulu,saya kena buli! Hush! Sabar jelah..ikutkan hati saya kalau saya jumpa seniors yang buli saya dulu saya giling dia sampai lumat tapi saya tak buat sebab saya tahu………………………………
Firman Allah: mereka itulah yang diberikan pahalanya dua kali ganda disebabkan mereka bersabar . (al-Qasas:54)

Firman Allah lagi: Hanya orang yang sabar akan disempurnakan pahalanya tanpa kiraan. (Az-zumar:10)
Saya nih kuat mengadu juga orangnya..kalau ada orang buli saya,saya mengadu kat ummi saya tapi ummi saya selalu pesan “biar orang buat jahat kat kita,kita jangan buat jahat kat orang” urmm..kenapa tak boleh balas balik pula,yelaa,dia dah buli kita,kita buli balik orang tu,baru adil an??! Inilah namanya sifat sabar.sabar daripada nafsu marah.sabar juga boleh mengawal sifat marah.eh,memang la..sebab marah lawannya sabar..sabar lawannya marah..apalah,tak payah la saya menegakkan benang yang basah!
"(Sebenarnya) apa yang ada pada kamu akan habis dan hilang lenyap, dan apa yang ada di sisi Allah tetap kekal; dan sesungguhnya Kami akan membalas orang-orang yang sabar dengan memberikan pahala yang lebih baik dari apa yang mereka telah kerjakan." (Maksud ayat 96: An Nahl)
Kita seharusnya menyedari bahawa segala musibah yang berlaku itu adalah ujian dari Allah, seterusnya yakin dan redha akan ketentuan qadha dan qadar Allah.manakala setiap apa yang berlaku pasti ada hikmahnya.
"Tidak ada kesusahan (atau bala bencana) yang menimpa (sesorang) melainkan dengan izin Allah; dan sesiapa yang beriman kepada Allah, Allah akan memimpin hatinya (untuk menerima apa yang telah berlaku itu dengan tenang dan sabar); dan (ingatlah), Allah Maha Mengetahui akan tiap-tiap sesuatu." (Maksud ayat 11: At-Thaghaabun)
Sedang saya menaip tiba-tiba saya dapat mesej daripada seorang rakan saya menyedarkan saya ada orang lain yang lebih malang dan sedang  menghadapi ujian Allah yang paling besar iaitu rakyat Palestin dan para sukarelawan yang diserang oleh kaum Yahudi laknatullah.apa sebenarnya mereka mahukan,merebut kawasan?padahal mereka tahu……..
Allah berfirman yang bermaksud: “Katalah(wahai Muhammad): Harta benda yang menjadi kesenangan di dunia ini adalah sedikit sahaja,(dan akhirnya akan lenyap),dan balasan hari akhirat itu lebih baik lagi bagi orang-orang yang bertakwa kerana ia lebih mewah dan kekal selama-lamanya.” (Surah al-Nisa’:77)
Kaum Yahudi memang sahaja buat-buat tidak tahu kerana mereka sentiasa ingkar perintah Allah!
Dan ingatlah wahai rakyat Palestin sabda Junjungan:
“Jika Allah mencintai sesuatu kaum, Dia akan mengujinya.Sesiapa yang reda dengan Allah, Allah reda dengannya.”
Dengan itu kita patut bersyukur kerana ujian yang seberat itu tidak diberi kepada kita.sebagai saudara Islam kita mesti mendoakan agar saudara kita tetapkan iman dan supaya Allah menurunkan bala kepada kaum Yahudi laknatuallah kerana doa-doa orang yang dizalimi dimakbulkan oleh Allah.bantulah mereka mengikut kemampuan kita.Insya’Allah….
Sebagai kesimpulannya,kita jangan rasa ujian Allah itu amat menyusahkan padahal apa yang kamu rasa hanyalah sedikit.jadikan sifat sabar itu sahabat baik kita kerana tak rugi kalau bersabar. kesabaran itu merupakan ubat yang paling pahit tetapi paling mujarrab. Yakinlah, keberkatan daripada kesabaran itu membawa manfaat kepada kita, sekali gus menolak mudarat daripada kita. Sebagai ubat, 'kepahitan'nya hanya sesaat, akan tetapi 'kemanisan'nya berpanjangan.dan salah satu rahsia kejayaan peperangan Zaman Nabi dulu adalah sifat kesabaran yang ada pada setiap para pejuang.
Senyum sejenak..(tak sabar)
Satu hari... sebuah kedai kain mengadakan jualan penghabisan stok.. jadi orang ramai berpusu-pusu ingin memasuki kedai tersebut... sehingga ada yang beratur seawal2nya... walaupun kedai tersebut dibuka pada waktu 9.00 pagi.
Seorang lelaki dengan selambanya berjalan menuju ke hadapan... malangnya sebelum sempat sampai... tiba-tiba seorang lelaki di depannya menolaknya ke belakang sambil marah...
                “woi..!!” jerkahnya..
                “Sedap-sedap jer nak potong line orang,tak nampak ke orang penat-penat beratur nih!”
Belum sempat lelaki tadi berkata apa-apa,orang-orang yang sudah beratur tolak lelaki itu terus ke belakang sekali hingga terjatuh.Lelaki tersebut bangun semula..dan cuba menuju ke hadapan semula.. malangnya dia ditumbuk sehingga terlentang...setelah beberapa kali cuba untuk kebarisan hadapan  tapi tak berjaya... akhirnya dengan nada marah..dia berkata...
                    “Ahhhhh kalau kali ni aku tak dapat jugak ke hadapan sana... jangan harap aku nak bukakan kedai tu..!!”
                     Laaaaaaaaaa... Tokey kedai rupanyer...
Dengan keadaan marah lelaki tadi terus balik ke rumah kerana dia tidak tahan rasa kesakitan kerana ditumbuk berkali-kali.dia sanggup kerugian daripada terus dipukul.

Pengajarannya, bersabarlah walau apa juga keadaan=)